Üniversitemizde Arı Ürünleri Yapısı ve Kullanım Alanları Semineri Düzenlendi

13.12.2023 17:44

Üniversitemiz Prof. Dr. Sabahattin Zaim Konferans Salonunda Uygulamalı Bilimler Fakültesi ile Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenlenen seminere Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Muş İl Tarım ve Orman Müdürü Yardımcısı Eşref Süne, Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Dilek Kabakcı, Uşak Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Şahinler, Öğretim Elemanları, Muş ve Bingöl Arıcılık Yetiştiricileri Birliği Üyeleri, Üreticiler ve Öğrenciler katılım sağladı.
Seminerin açılış konuşmasını Prof. Dr. Karadağ ve Muş İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Eşref Süne yaptı. Karadağ yapmış olduğu konuşmasında ’’Muş ilinde arıcılık işletme sayısının 366 adet, kovan varlığının 59.219 adet ve bal üretim miktarı 446 tondur. Üniversitemiz Uygulamalı Bilimeler Fakültesi tarafından Rektörlüğümüzce desteklen güdümlü proje ile 94 adet endemik bitki türüne sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu bitki çeşitliliğinin arıcılık açısından oldukça önem arz etmektedir. Muş Alparslan Üniversitesi bünyesinde 27 Mayıs 2021 tarihinde Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezinin resmi olarak kurulmuş, 1 Müdür ve 2 Müdür Yardımcısı ile görevine devam etmektedir. Üniversitemizde ilk defa bal arısı yetiştiriciliği çalışmaları amacıyla arılık kurulmuştur. Bu kapsamda, her bir koloni içerisinde 10 adet arılı çerçeve bulunan toplam 20 adet koloni ile arıcılık faaliyetine başlanmış ve şu an itibariyle 30 kovana ulaşılmıştır. Aynı zamanda, İlk defa Kafkas ve Buckfast (Belfast) arı ırkı çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Ayrıca bahar ayında 30 adet kocan daha ilave edilerek toplamda 60 kovana çıkılması gerçekleştirilecektir. Arı ve arı ürünlerinde Marka Tescili amacıyla Türk Patent Kurumuna müracaat edilmiştir. Yakın bir zamanda da Üniversitemiz bünyesinde Ana Arı Üretimi için laboratuvar oluşturma çalışmalarına da başlanacaktır. Üniversitemiz bünyesinde ilk defa arı zehri üretimi de gerçekleştirilmiştir’’ ifadelerini kullandı. Prof. Karadağ, arıcılık konusunda vermiş oldukları desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alican’a teşekkür etti.