Ara

Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi

# Muş Alparslan Üniversitesi Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Kuruldu #

06.12.2021 08:33

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörlüğünün, rektörlük bünyesinde Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulması konusundaki teklifi 18.05.2021 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kuru toplantısına incelenerek uygun bulundu. 

Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi; Muş ve çevresinde popülasyonu olan arı ırklarının üretimlerinin devamlılığının sağlanması, arıların ve balların bilimsel olarak araştırılması, ıslah edilmesi, korunması, çoğaltılması, üretilmesi, üretimlerini yapılması gibi amaçlarla hayata geçirildi. Merkez, bilimsel araştırma ve geliştirme çalışmalarının yanı sıra ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılması, ilin ve bölgenin arıcılarına eğitim verilmesi gibi misyonları da üstlenerek bölgenin bu konuda öncü kurumu olmayı hedefliyor.

ARIMER, arıcılık konusunda ortaya çıkan ve çıkması muhtemel sorunlar, nedenler ve çözüm yolları üzerinde araştırmalar yapmak; arıcılık ile ilgili laboratuvarlar kurmak, bal karakterizasyonunu belirlemeye yönelik araştırma ve geliştirme çalışmaları yapmak, gerektiğinde çalışma grupları oluşturmak; konu ile ilgili sempozyum, kongre, konferans, seminer, kurs ve benzeri çalışma ve toplantılar düzenlemek ve bilimsel yayınlar yapmak gibi görevler üstlenecek. Merkez, araştırma sonuçlarının uygulamaya aktarılması için bireysel çalışmalar ve üretim faaliyetlerinde bulunmak; üretici/yetiştirici birliklerine destek sağlamak; arıcılık faaliyetlerinde bal, polen, arı sütü, propolis gibi ürün çeşitliliğinin artırılmasına katkı sunmak, arıcılık konularında eğitimlerin artırılması ve organik tarım konularında sertifikasyon ve üretim süreçlerinde üreticilere destek olmak gibi işleri de titizlikle yürütecek.

”Muş’a, bölgemize ve ülkemize hayırlı olsun.”

Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin açılışıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yaşar Karadağ’ın konu hakkındaki açıklamaları şu şekilde: ‘‘Türkiye, dünyada koloni sayısı bakımından 2., bal üretiminde 3. sırada yer almaktadır. Muş, 66 endemik bitki türüne sahip olan bir il olma özelliğinden dolayı bu bölgede arıcılık ve arı ürünleri ile ilgili akademik çalışmalara ihtiyaç vardır. Muş’ta toplam 47.238 kovan, 23.887 ton balmumu üretimi, 629.098 ton doğal bal üretimi ve 304 adet de arı yetiştiren işletme sayısı mevcuttur. Bu kapsamda, Muş Alparslan Üniversitesi bünyesinde Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (ARIMER) kurulması ile arı yetiştiricilerinin sorunlarına akademik düzeyde çözüm aramak, ürün miktarı, kalitesi ve çeşitliliği ile ilgili gelişmelerin kaydedilmesine katkı sağlamak, üretici ve tüketicinin korunması kapsamında araştırma ve geliştirme projeleri üretmek, bilimsel içerikli kongre, sempozyum gibi etkinlikler yaparak elde edilen verilerle ilgili kurumlarla paylaşmak ve üreticilere/yetiştiricilere yönelik bilgilendirme kurslarının açılması amaçlanmıştır. Muş Alparslan Üniversitesi Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (ARIMER) açılmasında bizlere her türlü desteklerini esirgemeyen Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’a teşekkür ediyorum. Merkezin başta Muş olmak üzere bölgemize ve ülkemize, arıcılıkla uğraşan üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum.”

Muş’un potansiyeli değerlendirilecek

ARIMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Dilek Kabakçı ise konu ile ilgili şu ifadeleri kaydetti: ‘‘Bal arıları (Apis mellifera), bal, polen, propolis, arı zehri, arı sütü gibi çok değerli ürünler ile insan yaşamına katkı sağlamasının yanı sıra polinasyon ile hem doğanın sürdürülebilirliği hem de bitkisel üretime katkı sunmaktadır. Arıcılık, insanoğluna çok az sermaye ile hızlı gelir getiren, sağladığı ürünler ile insan sağlığına katkıda bulunan tarımsal bir faaliyettir. Arıcılık, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tarım kolları içerisinde önemli bir yere sahiptir. Arılı kovan sayısında dünyada ilk sıralara olmamıza karşın, arı ürünlerinin üretiminde halen istenilen seviyeye gelmiş durumda değiliz. Muş, yaz aylarında arı yetiştiricileri tarafından yoğun olarak ziyaret edilen bir ilimizdir. Tarım alanlarından uzak ve arıcılığa elverişli yapısının yanı sıra kendine özgü endemik bitkileri ve geven, kekik gibi ballı bitkiler il sınırları içerinde yaygın bir dağılıma sahiptir. Arıcılık özellikle kırsal kesimde yaşayan insanlar için çoğu zaman ana gelir kaynağı olmaktadır. Muş Alparslan Üniversitesi bünyesinde kurulan ARIMER’in amacı, hem Uygulamalı Bilimler Fakültesi tarafından yürütülen akademik çalışmalar ile sektörde yaşanan problemlere çözüm yolları bulmak hem de ilimizde yaşayan özellikle kadın arıcılara ana arı üretimi, arı sütü üretimi gibi konularda eğitim vererek meslek edinmelerini sağlamaktır. ARIMER bünyesinde arı ürünleri (bal, polen, perga, arı sütü, arı zehri, ana arı vb.) üretimi, ana arı kalitesi belirlenmesi, arı hastalık ve zararlıları ile mücadele ve apiterapi uygulamaları gibi konular üzerinde durulması planlanmaktadır.’’

DUYURULAR